Стъклопакетите - какво да изберем

В процеса на подобряване на дома или офиса ни често се налага да вземаме решения, които имат важно влияние върху енергийната ефективност, комфорта и шумоизолацията на помещението. Един от ключовите аспекти на тези решения е изборът на стъкла за прозорци и врати. Това не е просто въпрос само на естетика, а също така и на функционалност и удобство.

В настоящата статия ще ви запознаем с основните разлики между две типични опции – К-стъкло (флоатно или нискоемисионно стъкло) и стъкло „4 сезона“ (нискоенергийно, енерджи или селективно стъкло), както и с разликите между двоен и троен стъклопакет.

К-стъкло: Каква е тайната зад този иновативен вид стъкло

Всички познаваме обикновеното стъкло, но има един скрит герой, който го трансформира в истинско технологично чудо – К-стъклото. Но какво е К-стъкло и защо трябва да го имаме предвид?

Всичко се крие в тънък метален слой, поставен върху обикновеното стъкло. Този суперслой позволява проникването на слънчевата светлина (късовълново лъчение) в помещението, докато ефективно задържа топлината (отразяване на дълговълнова енергия, която се създава от осветлението и отоплителните уреди) вътре.

Когато К-стъклото е инсталирано вътрешно в стъклопакета, то спомага за запазване на топлината в помещението, предотвратявайки загубите с около 30%. И това е само началото! В студените месеци и по време на отоплителния сезон, К-стъклото изпълнява ролята на ваш надежден съюзник, който ви помага да се справите с топлинните загуби и да се насладите на уютна и топла обстановка в дома или офиса си.

К-стъклото е истински герой през студените месеци. Но какво става, когато лятото наближи? За съжаление, то не е най-добрият избор за топлите месеци и високите температури. Защо? Една дума – „парников ефект“.

К-стъклото е невероятно в задържането на топлината в стаята, което е перфектно през зимата. Но през лятото, когато слънцето е силно и продължително, този тип стъкло може да задържа топлината в помещението, причинявайки този неприятен „парников ефект“.

Затова не се препоръчва К-стъклото да бъде използвано на прозорци или врати с изложение на запад или юг, особено през лятото. Най-удачното му приложение е на прозорци и врати северно изложение, където помага за запазването на комфортната температура в помещението.

Стъкло 4 сезона: Подобрена версия с още по-добри характеристи

Ако сте запознати с К-стъклото, ще се зарадвате да научите за неговата подобрена версия – нискоенергийното стъкло, познато още като стъкло 4 сезона. Съвместим с всички видове дограма – ПВЦ, дървена, алуминиева или смесена – той предлага изключителни предимства, които ще ви впечатлят.

През пролетта, когато времето е непостоянно, стъклопакетът „4 сезона“ е вашият спасител. Неговата термоизолация осигурява идеална температура и комфорт, независимо от капризите на времето. Забравете за колебанията и наслаждавайте се на уютната обстановка в дома си.

Лятото също няма да представлява проблем със стъклопакета „4 сезона“. Благодарение на функцията „соларен контрол“, той отразява два пъти повече слънчева енергия в сравнение с обикновените стъклопакети и не изисква допълнителна слънчева защита. Насладете се на прохладата и комфорта, които ви осигурява, дори в най-горещите летни дни.

Освен това, стъклопакетът „4 сезона“ намалява разходите за климатизация, като ограничава количество слънчева енергия, проникваща в помещенията. Така ще имате по-малка нужда от използване на климатични инсталации и ще спестите пари за енергия.

С настъпването на есента, преминаването към по-студен сезон ще бъде незабележимо със стъклопакета „4 сезона“. Той има характеристики, които значително намаляват ефекта от понижаването на температурата и ви помагат да се адаптирате по-леко към по-хладните дни.

Специално създаден за зимните месеци, стъклопакетът „4 сезона“ предлага три пъти по-висока термоизолация в сравнение с обикновените стъклопакети. Забравете за студа и загубата на топлина – с този стъклопакет, комфортът и уютът са гарантирани. Неговата ефективна термоизолация не само намалява загубата на топлина, но и премахва студената зона в близост до прозорците, осигурявайки ви приятна и топла обстановка в дома ви.

Благодарение на неговата по-ефикасна термоизолация, ще намалите разходите си за енергия. Това означава, че ще постигнете по-ефективно отопление и намалена зависимост от отоплителни системи, което отразява положително върху вашия бюджет.

Двоен или троен стъклопакет: Кои са разликите и предимствата?

Когато става въпрос за избора на стъклопакет за прозорци и врати, се сблъскваме с въпроса: двоен или троен стъклопакет? Нека разгледаме техните основни разлики и предимства.

 

Двойният стъклопакет се състои от две херметически затворени стъкла, разделени от кухина, наречена камера. В зависимост от изискванията за топло или шумоизолация, двойният стъклопакет може да бъде създаден с различни видове стъкла. Обикновено между двата слоя стъкло се вкарва газ аргон или криптон, което допълнително подобрява топлоизолацията.

Ето някои характеристики на двойния стъклопакет с различни видове стъкла:

  • Бяло /4мм/ + Нискоемисийно /4мм/ + аргон /24мм/ = Ug= 1.4 W/m2k, шумоизолация 30dB
  • Високоенергийно /4мм/ + Бяло /4мм/ + аргон /24мм/ = Ug= 1.1 W/m2k, шумоизолация 30dB

 

Тройният стъклопакет има едно стъкло повече и една допълнителна камера, което го прави още по-ефективен по отношение на топлоизолацията в сравнение с двойния стъклопакет.

Ето някои характеристики на тройния стъклопакет с различни видове стъкла:

  • Високоенергийно /4мм/ + Бяло /4мм/ + Нискоемисийно /4мм/ + аргон /40мм/ = Ug= 0.8W/m2k, шумоизолация 33dB
  • Високоенергийно /6мм/ + Бяло /44.2/ + Нискоемисийно /4мм/ + аргон /46мм/ = Ug= 0.8W/m2k, шумоизолация 33dB“

Правилният стъклопакет: Как да изберем?

 

Когато сме изправени пред решението за закупуване на нов прозорец, е важно да вземем предвид местоположението, където ще бъде монтиран.

Различният тип на жилището играе ключова роля при избора на стъклопакет и видовете стъкла. Необходимо е да се обмисли какъв вид отопление се използва в дома – подово отопление, централно отопление, климатик, печка и други. Този фактор е от съществено значение за определяне на ефективността на прозорците след тяхната подмяна.

С други думи, ако планирате да замените само един стар прозорец във вече съществуваща стара къща, няма да има съществена разлика между избора на двоен или троен стъклопакет. В този случай, независимо от избрания стъклопакет, той може да не бъде достатъчно ефективен спрямо останалите фактори.

Правилният избор на стъклопакет зависи от комплексни фактори и трябва да се вземат под внимание нуждите и условията на конкретната сграда, за да се осигури най-добрата енергийна ефективност и комфорт за жителите.

 

Материал на Мартина Караколева, ЛИДЕР.БГ