Новини и събития от Чех Пласт ООД

Откриване на шоурум на Етем в София
04.10.2023


С ексклузивно събитие, в  емблематичната сграда Capital Fort – гр. София, фирма ЕТЕМ – водеща компания за проектиране  и производство на архитектурни системи, откри свой шоурум, където бяха представени най-добрите алуминиеви системи и решения. Фирма „ Чех Пласт“ ООД, като официален партньор и клиент бе сред специалните гости на откриването.
                        Чрез иновативно представяне с интерактивни екрани и виртуални презентатори, гостите имаха възможност да видят най-добрите продукти, групирани в експонирани витрини с черни рамки и минималистично осветени с лед светлина. Самата фасада на Capital Fort e изпълнена със системата на компания ЕТЕМ – Е99. Посетителите ще могат да видят най-добрите прозоречни системи на ЕТЕМ, характерни с висока енергийна ефективност и модерен дизайн – EW70, E75 и E68, стъклени парапети, вентилируеми и окачени фасадни системи.
                    „ Шоурумите, които откриваме в София и Пловдив са следващата стъпка в нашата стратегия за  трансформацията на компанията, която да открие нови перспективи пред нашите партньори. В новите ни търговски пространства ще предоставим напълно комплексно обслужване, което съм сигурен, че ще ни отличи по един категоричен начин на пазара“ , сподели Тодор Фиданов, изпълнителен директор, ЕТЕМ България и ЕТЕМ Румъния.

още за дограма Чех-пласт

В помощ на нуждаещите се
11.05.2023


За поредна година Чех Пласт ООД си партнира с НФ Свети Никола, за да подпомогне деца и младежи, лишени от родителски грижи, лица в неравностойно социално положение и възрастни с умствени и физически увреждания, както и подпомагане на тяхната интеграция в обществото.

НФ Свети Никола е гражданска организация, която с годините се е превърнала в символ на човещината към тези, които имат най-голяма нужда от нея. До момента Фонда е работил с над 38 центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, лишени от родителски грижи, лица в неравностойно социално положение, специализирана болница за деца с церебрална парализа, старчески домове, детски логопедични градини, дом за незрящи деца и болници.

Чех Пласт ООД се включи в дарителската кампания за Великденските празници, която беше насочена към деца, лишени от родителски грижи, младежи с увреждания и възрастни хорда настанени в социални институции.

още за дограма Чех-пласт

Алфа груп гостува във Враца
10.11.2022


В края на миналият месец Чех Пласт с удоволствие посрещна своите приятели от Алфа Груп. Срещата, проведена в офиса на фирмата, е част от поредица ежемесечни събития, които позволяват на участниците да обменят опит и да постигнат бизнес целите си.

Алфа Груп е дивизия на Noble Manhattan, която е в ТОП 3 на най-добрите коучинг компании в световен мащаб и помага на собствениците на малък и среден бизнес да се съсредоточат върху цялостна стратегия включваща бизнес развитие, брейнсторминг между компетентни лидери и утвърдени планове за развитие. До момента компанията се развива успешно в Уелс, Испания, Норвегия, Сингапур, Чехия, Швейцария и др.

На срещните си, Алфа-лидерите от региона обсъждат приложими планове за растеж и развитие, както и теми, които често се пренебрегват, но са от изключителна важност, за да се движи бизнеса напред – как реално да изградим ангажиран и компетентен екип, как да постигнем стабилни стратегически партньорства, как ясно да създадем фирмена мисия и ръководни принципи, са теми на провели се срещи.

още за дограма Чех-пласт

"Топлещи" прозорци
08.05.2019


още за дограма Чех-пласт

Нова линия за стъклопакети с гъвкав дистанционер
31.07.2011


„Чех-пласт” ООД в потвърждение на новаторския си дух пусна в експлоатация нова линия за производство на стъклопакети ( виж снимките по-долу ) с гъвкав дистанционер DuraSeal на американската фирма TruSeal Technologies. Монтажа и настройката на пресата, работната маса и апликатора за поставяне на гъвкавия дистанционер бе извършено с помощта на търговския директор за Русия и Беларус – Виктор Сыричев, който показа безпорните си технически познания за дистанционера, технологията и машините от линията. След монтажа и настройките, в които активно участваха работници и служители от фирмата, г-н Сыричев обучи работниците от цех „Стъклопакети” по отделните операции от производството на стъклопакети с новия дистанционер. Въпреки дългогодишния опит в цеха работниците, а и технолози, производствен директор и управител, наблюдавахме демонстрацията, защото технологията е различна от досега използваната и почти непозната в България.
Безспорните предимства на технологията с използване на DuraSeal и DuraLite ( последния ще започнем да използваме не след дълго), която често наричат система “топъл край”, можем да обособим в две направления. Първото е в намаленият брой операции при производството на стъклопакети по тази технология ( 4 операции ) от стандартната ( 8 операции ) и второ безспорните експлоатационни предимства на продуктите от TruSeal – DuraSeal и DuraLite в сравнение с другите познати дистанционери и най-вече алуминиевия.
Върху дистанционери DuraSeal и DuraLite във производството на TruSeal Technologies са правени изключителни изпитания както в лабораторията на TruSeal, така и в лаборатории на независими организации. Изпитанията са потвърдили завидни термични характеристики и дълготрайност в сравнение с тези показатели на аналогичните дистанционери. Използвайки многокомпонентна структура и уникални процеси на ламиниране, TruSeal е разработил семейство дистанционери, имащи изключителна дълготрайност с отлични термични характеристики.
Всичко това, заедно с простотата на нанасяне и липса на вторична херметизация, прави дистанционери на Dura-платформа от TruSeal най-добрата алтернатива на всякакви други дистанционери както по качество и по цена, така и в отношение на по-голямата производителност и надеждност.
DuraSeal запазва енергията на 50% повече от обикновен U-образен метален дистанционер, и на 90% повече от алуминиев дистанционер. В DuraLite гофрираният алуминиев разделител е заменен с поликарбонат, което още повече намалява коефициента на топлопроводимостност и прави DuraLite лидер сред другите системи тип топъл край. Благодарение на своята „загрята” с въздух структура дистанционерите на TruSeal увеличават температурата в крайната зона на стъклопакета с 4-6 градуса, което увеличава общата температура на стъклопакета и осигурява допълнителен комфорт и топлина в дома.
С повишаването на температурата в крайната зона на стъклопакета на 80% се намалява вероятността на появяването на конденз и напълно изключва замръзване и образуването на скреж в края на стъклопакета.
Системата DuraSeal позволява да се съкрати времето за напълването с аргон на стъклопакета (от 2 минути на 35 секунди), което оптимизира времето за производство на прозорци. Благодарение на херметизационните свойства на дистанционера системата запазва аргона, като поддържа топлинните свойства на прозореца в течение на срока на неговата експлоатация.
Използването на стъклопакетите изработени с използването на DuraSeal и DuraLite е възможно във всички тежки климатични зони. Повече от 15 години системите за херметизация се използват на Далечния Изток и повече от 10 години в Урал и Западен Сибир.
Едно от предимствата на гъвкавата система за херметизация се явява наличието само на един отделящ се ъгъл, който се запечатва в края на монтажа на стъклопакета. Всички останали ъгли са цели, което осигурява надеждна защита от проникване на влага и превъзходна дълготрайност.
Влизаща в структурата на гъвкавата система DuraSeal и DuraLite непрекъсната тристранна влагозащитна бариера се явява допълнителна защита от проникване на водни пари. Уплътнителната пластина осигурява допълнителна твърдост, трайност и устойчивост.
Главната отличителна черта на дистанционерите TruSeal от другите системи се явява влагопоглъщащия гладък ламиниран слой , в състава на който е включен десикантът (молекулно сито) с голям абсорбционен капацитет, осигуряващ висока точка на оросяване. Влагопоглъщащия слой, свързва останалата в стъклопакета влага, задържа я през цялата му експлоатация (повече от 30 години), като пречи на изпотяване на стъклопакета вътре.
Уникален херметик DuraSeal и DuraLite не съдържат в своя състав акрил и други добавки, разрушаващи се под въздействието на UV-лъчите. Благодарение на това, той дълго време съхранява високи адхезионни свойства и съществено понижава скоростта на проникването на влага. Дистанционери имат залепващ слой с най-добри показатели на съпротивление при проникването на влага сред всички стъклопакети. Проведените в независима сертификационна лаборатория в Холандия тестове Р1 показаха при силно въздействие на УВ-излъчване в различни температурни режими (от -70оС до +120оС), че адхезия на херметизация се е запазила неизменно за 44 седмици. При това разстоянието между стъклата се изменило в пределите на 0.02%.
Хидроизолиращия слой служи също така да удържа такива инертни газове като аргон и криптон. Дистанционерите DuraSeal и DuraLite са напълно съвместими с инертни газове и притежават отлични характеристики за удържане на газовете.
Залепващия слой и херметика се явяват неотменна част от системата за дистанционери, поради което няма необходимост от използването на втора бариера от полисулфид, бутил или полиуретан.
Като заключение към всички суперлативи остава да добавим, че стъклопалетите с DuraSeal и DuraLite са най-подходящите за пасивни и нискоенергийни сгради, към които Чех-пласт е насочил продуктовата си гама, като бъдещето на Европа и света.

още за дограма Чех-пласт

Пасивната къща - концепция
09.05.2011


Целесъобразността на „пасивната къща” е в минимизиране на нуждите на сградата от енергия за отопление, като същевременно се осигуряват добри показатели на микроклимата в помещенията. Загубите на топлина от сградата са толкова ниски, че не е необходима конвенционална система за разпределение на топлината. Тази концепция се базира на принципа на прехвърляне на инвестиционните разходи в HVAC-системите за подобряване на топлоизолацията на външната обвивка на сградата, където е насочила усилията си Чех-пласт ООД, чрез използването на профилни системи и прозорци отговарящи на изискванията и стойностите определени за такива къщи. След като по този начин се намалят потребностите на сградата от енергия, традиционните методи за разпределено отопление като подово отопление или радиатори могат да се заменят с обикновени вентилационни системи, които също така ще изпълняват ролята на разпределители на топлината в сградата. Като цяло, това е едно различно конструктивно решение, което оказва влияние на инвестиционните и експлоатационните разходи за сградата.

Степента на топлоизолация в конструкцията на пасивната къща е значително по-висока от тази на традиционните сгради, тъй като тя е проектирана и конструирана по начин, който гарантира намаляване до минимум на термичните мостове, които влошават топлоизолационните качества на сградните елементи. Външната обвивка на сградата е въздушно изолирана, въздухът във вътрешността не се охлажда от течения и се поддържа равномерна температура.

Потребности от енергия за отопление
Пасивната къща се дефинира въз основа на потребностите от енергия за отопление. Тази дефиниция не касае консумацията на енергия от сградата или метода на отопление. В пасивната къща потребностите от енергия за отопление са намалени чрез ограничаване на загубите на топлина през външната обвивка на сградата и вентилацията.

В различните региони на Европа се използват различни дефиниции за пасивната къща, като според най-популярната необходимата енергия за отопление охлаждане през годината не трябва да надвишава 15kWh/m2. Ограничението за общата употребена първична енергия в жилището е 120kWh/m2. За северните части на Европа тези стойности са леко завишени, като се отчитат особеностите на местния климат.

Независимо от климатичните условия, за да се нарече една къща пасивна, степента на пропускане на въздух от сградата не трябва да надвишава n50 < 0, 6 1/h, което се проверява чрез изпитване наречено “Blowerdoor” тест ( за такъв тест, проведен в България Чех-пласт писа в новините на сайта си през октомври).

Под „първична енергия“ се разбира енергията от първоначалният източник, използван за генериране на енергията, използвана за всички битови нужди.

При „пасивната къща” различни фактори оказват влияние върху начина на постигане на изискваните характеристики за отопление на вътрешността на сградата: топлоизолацията на външната обвивка и нейните части, степента на пропускане на въздух през съответните конструктивни части и годишният коефициент за ефективността на вентилационната система за възвръщане на топлината (рекуперация). Повечето от изискваните енергийни характеристики за отопление на „пасивната къща” могат да бъдат покрити от т. нар. „свободна енергия”, т.е. вътрешни източници на топлина и слънчева енергия. Годишният коефициент на ефективност на вентилационната система за възвръщане на топлината би трябвало да бъде най-малко 75%, така че не е нужно изолацията на външната обвивка на сградата да бъде прекалено плътна. Подходящите свързани конструктивни решения за „температурните мостове“ представляват ключов изходен момент за проектиране на външната обвивка на сградите.

Пасивната къща използва свободна енергия, освобождавана от уредите и дейностите на обитателите и използва тази енергия най-ефективно. Въпреки това, необходимото количество термална маса не е голямо, масивен бетонов под на сграда с леки конструкции в класическия случай се оказва напълно достатъчен.

Строително проектиране
Изграждането на „пасивната къща” не е непременно свързано с определени типове материали (основните части на сградата могат да бъдат направени от дърво, бетон, блокове или стомана, стига термалната изолация на конструкциите да е достатъчно висока), нито пък зависи изцяло от използването на слънчевата енергия. Добрата топлоизолация, външна обвивка, която не пропуска въздух, подходящи врати и прозорци и възвръщане на топлината от вентилационната система стоят в основите на концепцията. Ориентацията на сградата на юг предоставя значителни енергийни предимства, особено в началото и в края на отоплителния сезон през есента и през пролетта.

Въпреки това, натрупаният опит с „пасивната къща” в Централна Европа показва, че концепцията работи добре и при сгради с различна от южна ориентация. Концепцията не поставя ограничения за разположението на сградата и позволява на проектанта да вземе под внимание особеностите на мястото и околната среда.

U-стойности
Ниските енергийни потребности на „пасивната къща” предполагат значително по-висока от обикновената степен на топлоизолация. Целевите стойности за коефициента на топлопреминаване U на компонентите на външната обвивка на сградата са като следва: за външна стена, базов под и покрив – U < 0, 15W/(m2 K) - задължително, прозорец: U < 0, 80W/(m2 K) - препоръчително, входна врата: U < 0, 80W/m2 K- препоръчително.

Въздухонепропускливост на сградата
Граничната стойност на степента на пропускане на въздух от външната обвивка на „пасивната къща” е определена на n50 = 0.6 1/h, като тази стойност подлежи на проверка чрез измерване. При ниска степен на пропускане на въздух местоположението на сградата и условията за вятър и въздушни течения в околността не оказват голямо влияние върху потребностите на сградата от енергия за отопление. За да може въздушната бариера да бъде ефективна, тя трябва да бъде непрекъсната и пропускливостта й да не бъде по-висока от 1 x 10-6 m3/m2 s Pa. Шевовете на полимерните материали, които изпълняват ролята на въздушна бариера във вътрешността на топлоизолацията, трябва да бъдат запечатани и въздушната преграда да бъде непрекъсната по цялата площ на външната обвивка. Ако във външните стени ще се инсталират електрически проводници, се препоръчва да се използват междини за инсталиране между въздушната бариера и вътрешния конструктивен слой. Шевовете на фугите за прозорци и врати трябва да бъдат топлоизолирани и запечатани от вътрешната и от външната страна.

Защита от вятър и въздушни течения
Защитата служи, за да предпазва топлоизолационното покритие от студени въздушни течения във външната атмосфера. Обикновено топлоизолацията във вид на плочи или полагана чрез пръскане и други подобни методи се нуждае от защита с въздухопропускливост, включително по шевовете, която да не бъде по-висока от 1 x
10-6m3/m2 s Pa. Защитата от вятър може да бъде изпълнена от шперплат, гипсови плоскости или други подобни материали със запечатване на шевовете. Ролята на защитно покритие от вятъра може също така да се изпълнява от пласт от гипс или изолация от минерална вата с въздухонепроницаемо покритие и запечатване на шевовете.

Вентилационни отоплителни системи
Пасивната къща е въздухонепроницаема и се нуждае от подходящо проектирана и функционална вентилационна система. Подобренията за ефикасно използване на енергията не са за сметка на обема на вентилацията в сградата. Целевото равнище на вентилация зависи от предназначението на помещението. Пасивната къща не изисква традиционни системи за генериране и разпределение на топлината като радиатори или подово отопление. Вентилационното отопление осигурява достатъчно добро разпределение на топлината.

Съществуват две алтернативни решения за вентилационната отоплителна система. Навлизащият въздух може да бъде загряван централизирано непосредствено след машината за вентилация или поотделно във всяко помещение от периферното вентилационно оборудване. При първата алтернатива се поражда въздух с постоянна температура за всички пространства, докато при втората се позволява различна температура на въздуха в различните помещения, като навлизащият въздух се загрява или в периферното вентилационно оборудване, или в тръбите, които водят към него. Може да се наблюдава свърхзагряване поради термалния принос на слънцето, дори през ранна пролет, така че би трябвало да има възможност за изключване на възвръщането на топлинна енергия, за да се избегне нуждата от охлаждане.

Високият годишен коефициент за ефективността на вентилационната система за възвръщане на топлината (поне 75 %) може да намали потребностите от енергия за загряване на навлизащия въздух. Един често срещан проблем при вентилационните системи за възвръщане на топлината е ниската им ефективност, която се дължи на необходимостта от разтопяване на образуванията от лед в системата. Един нов метод за подобряване на ефикасността им е предварителното затопляне на хладния въздух с тръбни системи с циркулация на течности, разположени под или в близост до сградата. Тези тръбни системи могат също така да се използват и за охлаждане на входящия въздух.

По-ниски експлоатационни разходи
Първоначалните инвестиции в една пасивна къща могат да бъдат по-високи отколкото тези в една конвенционална къща, но експлоатационните разходи и разходите за поддръжка са значително по-ниски. Предназначението на пасивната къща е да минимизира експлоатационните разходи чрез икономии на енергия и използване на несложни технологии с високо качество. При по-ниски потребности от енергия за отопление не е необходимо да има сложна система за разпределение на топлината. Така се намаляват както инвестиционните, така и експлоатационните разходи.

Пасивната къща дава възможност на проектанта да заложи значително по-малки експлоатационни разходи. Ниското потребление на енергия и слабото натоварване на електрическата мрежа намаляват фиксираните енергийни разходи и позволяват да се реализират спестявания, които да окажат влияние при закупуване на отоплителни системи. Оборудване с по-малки размери и мощност, което произвежда по-малки количества топлина изисква по-малки разходи за поддръжка и експлоатация.

Топлинен комфорт
Топлинният комфорт и качеството на въздуха във вътрешността на сградата изискват смесване на навлизащия въздух с въздуха във вътрешността на сградата. Това смесване намалява вертикалния термален градиент във въздуха в помещенията. Скоростта на въздуха от високо разположеното периферно оборудване трябва да бъде достатъчно висока, за да се постигне ефективно смесване, като същевременно в зоната на присъствие на хората тя трябва да бъде ниска, не повече от 0, 15 дo 0, 20m/s, така че движението на въздуха да не нарушава топлинния комфорт. Вертикалният термален градиент в едно помещение не трябва да бъде повече от 2°C от разстоянието от глезените на седнал човек до шията му, т.е. между 0, 1m и 1, 1m. Височината на прозорците не трябва да надвишава 1, 8m, освен ако пред тях няма монтирани въздушни устройства, което все по-често не се спазва от архитектите заради желанието на клиентите за панорамна гледка.
Тъй като термалните качества на външната обвивка на пасивната къща са добри, поддържането на малки температурни градиенти не представлява трудност и отоплителният период е по-къс в сравнение с този при конвенционалната сграда. Затова трябва много внимателно да се подбират отоплителните уреди с естетически и декоративни качества. Например, една камина може да предизвика свърхнагряване и намаляване на топлинния комфорт в дом с добра топлоизолация. Тъй като потребностите от енергия за отопление на пасивната къща не са големи, доставяната от камината топлина не трябва да бъде много и това трябва да се вземе предвид при избора.
В заключение искам да подчертая необходимостта и целесъобразността от изграждането и използването на „пасивни къщи”. Така че ако ви предстои изграждането на нов дом или реконструкция на стар, не се колебайте да се обърнете за съвет към специалистите на Чех-пласт по отношение на прозорците за такава сграда, а те ще ви насочат към архитекти и специалисти по другите строителни дейности по сградата.

още за дограма Чех-пласт

Чех-пласт произведе и монтира първи в Европа GENEO PHZ на пасивна къща в България
20.08.2010


още за дограма Чех-пласт