На 21.04.2011 г. в на територията на админисстративно-производствената база на Чех-пласт в гр. Враца се проведе традиционния ежегоден семинар на фирмата със всички служители. Освен служителите на фирмата, които през изминалия едногодишен период бяха посетили изложения, панаири и фирмени обучения и трябваше да споделят видяното и научено, бяха поканени специалисти от фирми - наши традиционни доставчици. Тази година това бяха:

- г-н Захариев представител на AGC за България - водеща фирма производител на стъкло в световен мащаб;

- г-н Пачев мениджър архитектурни системи във Стилмет АД - българския лидер в областта на алуминиевите профилни системи;

- г-н Мондешки специалист профилни системи в Рехау ЕООД България, с чиито профили Чех-пласт работи от създаването на фирмата през 2000-ната година.

Г-н Захариев запозна аудиторията с новите и не чак толкова нови, но не използвани от нас продукти на лидера в производството на стъкла - AGC. Атрактивното решение "Top 1,0", което постига завидни показатели по отношение

288. AGC-sem1

топлопреминаване от Ug=1,0 W/m2 K, сполучливо регулира преминаването на слънчевите лъчи със соларен фактор g=36% и способноста да приема отенъци на огаждащата го среда (цвят профили, цвят съседна фасада ), впечарли приятно всички присъстващи. Атракцията обаче бе демонстриране предимства и якостни показатели на боядисаните стъкла Lacobel на AGC. На показаното филмче за изпитания с гюле 0,5 кг. от 4,5 метра височина, което при падане върху парче Lacobel залепено върху гипскартон, не успя да счупи стъклото. Подобен опит да счупи аналогична мостра, но с гумен чук, направи желаещ от фирмата и отново опита бе неуспешен, въпреки усилията и силата, която използва. Целта бе демонстриране безопасността при ползването на Lacobel в бани, кухни, тоалетни и други помещения, а интересната цветова гама и липсата на фуги, като при плочките, ги прави предпочитани за все повече клиенти.

Г-н Пачев подробно ни запозна с промените и техническите подобрения на окачената фасада Е85, чиято примиера беше в началото на 2010 г. От видяното и обяснено от г-н Пачев пролича задълбочената работа на инженерите от "Стилмет" с използване обратна информация от монтажните фирми, използвали вече окачената фасада за обекти.

289. seminar11

Изключително интересно за цялата аудитория бе изложението на г-н Пачев най-новата отваряема прозоречна система Е75, отговаряща на най-съвременните изисквания за топлофикация, функционалност и естетика. Изтъкна безпорните предимства и качества на тази система, като елегантна права визия с монтажна ширина от 75 мм., коефициент на топлопреминаване Uf от 1,1W/m2K, полиамидни ленти от 39 мм., коекструдиран централен уплътнител и допълнителен изолатор в зоната на термопрекъсване. Работниците от цех "Алуминиева дограма" и технолозите на фирмата зададоха въпроси помолиха за детайли на монтаж и връзка между касата и стената от сградата, защото макар и нова система, ние вече сме изпълнили няколко поръчки със прозоречна система Е75. Г-н Пачев показа специално разработените профили използвани при полагане на водонепропускливи и пародифузни ленти, за връзка с топло- и хидроизолационната система на сградата.

Макар и последен преди обедната почивка инж. Мондешки успя да заинтригува аудиторията с нововъведенията на Рехау пуснати на пазара през изминалата година.

290. Rehau-sem

След кратко експозе свързано с материала, от който се произвеждат профилите и неговите физикомеханични свойства, както и неговата безвредност за нас хората, г-н Мондешки ни запозна с новоразработените GENEO профили. С тяхна помощ вече можем да задоволим желанията на клиентите и да изработваме входни врати и плъзгане с повдигане, които до сега изпълнявахме с Brillant Design (петкамерна система 70 мм. строителна ширина). Необходимостта от тези нови профили се появи от засиленото търсене на дограма за пасивни къщи, както в западна Европа, така и в България, а при пасивните къщи входната врата и големи остъклени и отваряеми площи бяха неизпълними без новоразработените GENEO профили.

По-голямо внимание, представителя на Рехау Б-я ЕООД, отдели на профилната система EURO 86, която като кофигурация копира профилна система GENEO, но материала е традиционен. Euro Design 86 е разумно ценово решение за нискоенергийни и конвенционални сгради, защото има коефициент на топлопреминаване на рамката Uf от 1,2 W/m²K (с армировка без допълнения) и конструкция на фалца за оптимално поемане на троен стъклопакет до 53 мм., все по-често препоръчан и прилаган на клиентите.

След едночасова почивка с коктейл, за да се подкрепим и дообсъдим с лекторите нащите впечатления, започна следобедната част от семинара. В тази част шест служителя ( инж. П.Георгиев, инж. Ис. Нешев, Ивайло Митов, инж. В. Гълъбов, Йото Йотов и инж. Д. Иванов) споделиха бидяното и научено при техните посещения на семинари, обучения и панаири в чужбина. Всички бяха поготвили и богат снимков материал, с което онагледяваха беседите си. За финал обсъдихме план-програмата на фирмата за следващите 3 години и направихме разбор на Коригиращите превантивни действия (КПД) със повтарящите се грешки, като обърнахме внимание пред всички работници и служители, с цел минимизиранети им в бъдеще.