Алуминиева или PVC дограма: Коя е за предпочитане?

Когато става въпрос за алуминиева или PVC дограма, трябва да се има предвид, че и двата материала имат своите предимства. Очевидно, те ще бъдат предпочитани от различен тип инвеститори или собственици, но истината е, че няма „правилен“ отговор за това, кой е по-добрият материал.

 

Цена

По отношение на цената, монтажът на алуминиева дограма обикновено е по-скъп от този на PVC дограмата, заради по-високите разходи за материали и производство. Но в дългосрочен план алуминият може да се окаже много по-рентабилен, тъй като е по-здрав, надежден и дълготраен материал от PVC профила.

На пръв поглед PVC дограмата може да изглежда по-разумното решение за семейния ви бюджет, но за в бъдеще може да се окаже, че това не е точно така.

 


Енергийна ефективност

Очевидно PVC е страхотен изолатор и предлага високо ниво на енерго ефективност.

При алуминиевите дограми често срещано е погрешното схващане, че те не изолират толкова добре като PVC, но това не е точно така. Профилите може да са по-студени на допир, но стъклата на прозорците могат да постигнат абсолютно същите нива на енергийна ефективност.

Това се постига чрез използване на термична преграда – бариера (т.нар. термомост), която предотвратява контакта между алуминий и алуминий от вътрешната към външната страна на прозореца, за да поддържа вътрешната температура на вашия дом по-висока за по-дълго.

Накратко, както PVC, така и алуминиевата дограма предлагат отлични нива на изолация.

 

Сигурност

PVC и алуминиевата дограма се отличават с подсилени рамки и многоточкови брави, което ги прави изключително сигурни. Може да сте спокойни за сигурността на дома си, независимо в кой вид дограма ще решите да инвестирате.

 

Поддръжка

По отношение на поддръжката, PVC дограмата има известно предимство пред алуминиевата. Алуминиевите дограми се надраскват много по-лесно и се възстановяват много по-трудно.

 

Стил на имота

Не само вашият бюджет определя дали ще се спрете на алуминиева или PVC дограма, стилът на имота ви също има значение.

Алуминиевите профили могат да се изготвят практически във всички възможни размери (в рамките на разумното, разбира се) и форми.

Един елегантен модерен дом би изглеждал невероятно с алуминиеви рамки.Ако притежавате вила в провинцията, модерните алуминиеви рамки вероятно няма да подхождат на стила й. PVC дограмата вероятно би била много по-добър вариант в този случай.

Както PVC, така и алуминиевата дограма се предлагат в широка гама от цветове, което ви дава голямо разнообразие, когато се опитвате да постигнете цялостните си дизайнерски амбиции до най-малкия детайл, независимо кой материал е най-подходящ за вашия дом.

 

Да обобщим накратко:

Дебатът за алуминиевата дограма или PVC дограмата е сложен и не може да се каже, че единият вариант е по-добър от другия.

 

Алуминиевата дограма: малко по-скъпи, но издържат по-дълго във времето и са добра дългосрочна инвестиция. От гледна точка на дизайна, те са модерни и стилни, с елегантни профили, което вероятно ги прави по-подходящи за модерни домове. По-екологични са, тъй като напълно отсъства отделяне на изпарения при нагряване от слънцето.

 

PVC прозорците: по-достъпна цена, по-лесна поддръжка,  много добра топлинна ефективност. Техният изтънчен външен вид е идеален за имоти и домове във всеки стил.

 

Статия: Мартина Караколева
Лидер БГ