Прецизният  монтаж  е  гаранция  за  качеството  на  един  добър  прозорец  или  врата.

Познати са няколко вида монтаж на дограма: с дюбели, с винтове за директен монтаж, само на пяна, монтаж с котви и изнесен монтаж. Монтажните групи на фирма Чех Пласт ООД гарантират извършването на отличен монтаж, независимо избраният от вас метод, като гаранционният период е 60 месеца от датата на монтажа. 

Ще обърнем внимание на монтажът на дограмата  в новопостроени нискоенергийни и пасивните сгради, където е необходимо  коефициентът на топлопроводимост да  бъде  сведен  съответно под 1,0 W/m²K за нискоенергийните и 0,8 W/m²K за пасивните сгради.

Монтажът с котви (или така наречените скоби) е възможен само за нискоенергийните сгради. Този тип монтаж може да се използва за всички видове прозорци и врати от PVC, алуминий и дърво. Характерното за монтажа с котви е, че не се нарушава цeлоста на профила, защото не е необходимо да се правят проходни отвори в дограмата (профил-каса). По този начин не се нарушават техническите параметри на профилите, като топло и шумоизолация, устойчивост на армировката и опасност тя да корозира.

Изнесеният монтаж е система за монтаж на врати и прозорци извън равнината на стената (над изолацията), което осигурява оптимална изотермална линия извън строителната основа (стена) около прозорците и вратите. Този монтаж комбиниран с   външна паропропускливи навън и вътрешна водонепропускливи ленти или прекомпресирана лента три в едно, осигуряват необходимата въздухоплътност, спира влагата към стената, като същевременно позволява излизането на строителната влага от същата.

През 2009 г. Чех пласт монтира с  изнесен монтаж  PVC дограма система GENEO на германския производител РЕХАУ. Използвахме поцинковани конзоли направени от L-профил, защото все още на пазара нямаше решения за изнесен монтаж. Постепенно преминахме на готови конзоли с  L-планки за връзване на дървени конструкции, а система WINTeQ на Хенкел за хидро-, топло- и звукоизолация и щит срещу конденз и водните пари. Недостатъците при използването на конзоли за изнесен монтаж са: захващането на конзолите в тухлите на стената е трудно и често се откъртва, неремонтопригодност, защото захващането на дограмата към конзолите е от към конзолата и освен това за монтажа са необходими повече монтажници.

Последните години се появиха системи за изнесен монтаж, които избягват проблемите на монтажа с конзоли, като част от тях вече са на българския пазар.  

 

Ще се спрем по подробно на две системи - TREMCO-ILLBRUCK, предлагана от Аксес Новело АД  иgreenteQ Klima Konform System, предлагана от ВБХ България.