И тази година Чех Пласт и управителят инж. Иванов  оказаха подкрепа в създаването на художество-документалният филм „ Лъвский: Европеец в Българско“ , по проект „НЕзабравимата България“ на режисьора Искрен Красимиров.

В ролята на Апостола се превъплъщава Симеон Владов, който след завършване на снимките споделя: "Цървулите на Левски са доста тежки, образно казано. Той е един от най-великите българи, но изоставен от съмишленици в края на живота си. Имал е незарастваща коремна рана, почти откъснато ухо и удар по главата при ареста му, но за тези неща не се говори".

"За заглавието на филма избрахме "европеец", тъй като възрожденското разбиране на думата е за свободен човек. А "Лъвский" избрахме, защото самият Апостол така се е подписвал. Левски и Ботев са българските Иисус Христос - те трябваше да бъдат предадени и убити, за да ги разбере народът", обяснява Искрен Красимиров като допълва ,че е време е да разпознаваме праведниците си приживе, а не да ги мразим и да им завиждаме докато са сред нас.

Може да намерите повече информация за  екипа, актьорите, досегашни реализирани филмови продукции и бъдещи творчески планове на сайта на проекта.

НЕзабравимата България