Интервю на инж. Иванов за в-к Конкурент

Г-н Иванов, колко фирми има в Източна промишлена зона на Враца?

68 малки, средни и големи предприятия има в района. 4 компании от тях изнасят продукция зад граница, а техни чуждестранни партньори идват тук и виждат по какви пътища се стига до нашите бази. Когато работиш с партньори извън пределите на България, те често идват, за да се убедят как върви бизнеса, качеството на работата – все неща, свързани с чести визити.

Когато доведа своя партньор в тази действителност, която е меко казано лунен пейзаж, всеки път му обещавам, че следващия месец или година нещата ще се оправят. Надявам се със сегашният кмет на Враца г-н Каменов, с когото работим добре, да постигнем онова, което сме си обещали, но... ситуацията е все толкова зле от 2003 г., откакто съм купил имота, върху който се намира „ЧехПласт“. Направих частични подобрения, разчистих пътя, но това не стига.

А какво питат чужденците, когато минат по толкова изровен път?

Интересуват се защо по пътя има такива големи дупки. Казвам им, че това ни е наследството от социализма...

Колко работници всяка сутрин преодолявнат тези препятствия до работното си място в Източна промишлена зона?

Според мен тук работят към 400-500 човека, които идват сутрин, но и се прибират вечер по същия път...

Наскоро общинското ръководство заяви, че се планират инвестиции в размер на над 9 000 000 лева, с които да се оправят пътищата във промишлената зона. Какво се случва?

Доколкото ми е известно има внесен идеен проект към Министерството на регионалното развитие и благоустройството по мярката за развитие на пограничните и полупланинските райони и Северозападна България. В това направление са отпуснати около 100 000 000 лева, а принципал е Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Искрено се надявам, че този проект няма да е само идеен, а и работен. Зададох този въпрос при среща с министър Лиляна Павлова при нейна визита във Враца. Тя ми отговори, че ако е необходимо с помощта на МРРБ ще се изработи реален работен проект, който ще бъде остойностен.

Вие сте заинтересован думичката ЩЕ да я няма, когато се говори по темата. Поети ли бяха конкретни срокове за изпълнение?

Искрено се надявам това да се случи, защото от 2003 г. насам съм чул доста обещания, които започват с бъдеще време – от доста кметове и министри.  Очакванията са работата по тази програма да започне от 2017 г. Става дума за проект на стойност над 9 000 000 лева. Надявам се, че около работата по този проект, ще бъде изградена и канализация, защото такава в Източна промишлена зона няма и в ХХІ век имаме ... септични ями.

Задължение е на местната управа е да даде възможност на бизнеса да се развива – това става чрез комуникации /пътища, еликтричество/, водоснабдяване и канализация. Как се оправяте?

Създаваме условния за безопасен труд и поддържаме висок стандарт. Дори да на няма канализация, работим в момента по проект, финансиран с пари от ЕС за 1 700 000 лева. Отделно от това дофинансираме с наши средства около 800 000 лева.

По време на предизборната кампания се запознахме с настоящия кмет на Враца Калин Каменов. Попитах го дали му харесват условията, които ни е създала местната власт, за да правим бизнес. Попитах го и дали би минавал всеки път с личната си кола по този път...

Надявам се, че инициативата да се оправи пътя е дошла от този разговор. Виждам го, че иска да помогне на бизнеса във Враца, което е похвално. Факт е, че той внесе този идеен проект, не е моя инициативата. Искам да му благодаря. Оценявам, че обещанията, дадени пред мен, се случват. Но до изпълнението им има още много. Другият, който прояви желание да помогне по този проблем, беше депутатът Явор Хайтов, който дойде в предприятието и предложи подкрепа. Аз му благодаря и оценявам тази ангажираност, проявена към фирмата ни и хората на бизнеса във Враца.

Кметът на Враца Каменов обяви и още една добра инициатива – автобусите и микробусите, които бяха купени от „Тролейбусен транспорт“ заради изпълнението на плана за водния цикъл, да возят хората до Източна промишлена зона. Как намирате тази идея?

Това предложение ме зарадва, защото е необходимост. Моите работници идват и си тръгват със своите автомобили, защото нямат друга възможност, тъй като някои от тях пътуват до София или региона за монтажи и се налага да идват по нетрадиционно за българските разбирания работно време. Но в Източна промишлена зона има две фирми, които се занимават с хлебопроизводство. При тях работят доста жени и сигурно ще бъде много удобно да имат редовен обществен транспорт.

На колко човека давате препитание?

Всичките ми работници са 68 – тези, които работят във Враца, в Белгия и в другата ми компания.

А трудно ли се прави бизнес във Враца?

По-важното е, че никой не ми пречи. Надявам се, че новото ръководство на града иска да ми помогне. Усещам тази подкрепа.