Oт 25 до 28 март 2015 г. в Интер Експо Център – София  се проведе 15-о издание на изложението "Българска Строителна Седмица”. Изложението се утвърди като една от най-представителните изложби за строителния бранш.

 Тя предлага възможност както на известни, така и на нови фирми да покажат актуалните си продукти и решения. Участието на фирми производители или вносители на строителни материали, машини, техника и технологии, дограма и врати, химически продукти, топло- и хидроизолации спомага за тяхното бъдещо развитие и утвърждаването им на българския и европейския пазар.

Специално място в изложението се отрежда на специализираният строително-инвестиционен и архитектурен форум "Да събудим строителството", който се проведе за втора поредна година на 26 март 2015 г.

Основните теми, които бяха обсъдени на форума са свързани с възможностите за развитие на технологиите и инвестициите в строителството, повишаване енергийната ефективност на сградите, приложение на новите технологии в модерната архитектура.

„Врати, прозорци и фасади с поглед към 2018“

Инж. Димитър Иванов в качеството си на Председател на УС на Сдружение “Български врати, прозорци и фасади” представи презентация на тема „Врати, прозорци и фасади с поглед към 2018“. В изложението си Инж. Димитър Иванов посочи основните изисквания към прозорците, външните врати и фасадите произтичащи от европейските стандарти БДС EN 14351-1 и БДС EN 13830, както и от националните приложения към тях, Регламент ЕС 305/2011, Наредба № РД-02-20-1 от 5 февруари 2015г. за условията и реда за влагане на строителни продукти в строежите на Република България и Наредба № 7 от 2004 г. за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради

 Особено внимание обърна внимание на Директива 2010/31/ЕО за енергийните характеристики на сградите съгласно, която всяка държава трябва да предприеме мерки, на първо време в новите сгради, за изграждане на сгради с близко до нулево нетно потребление на енергия. Сроковете за въвеждане на тези изисквания са както следва:

·         след 31 декември 2018 г. заетите или притежавани от публични органи нови сгради са с близко до нулево нетно потребление на енергия;

·         до 31 декември 2020 г. всички нови сгради са с близко до нулево нетно потребление на енергия.

Форумът  "Да събудим строителството" предостави възможност  участници в строителната индустрия да се срещнат на живо, да обменят идеи и информация.