Колко качествена дограма си сложил в жилището си става ясно най-често в зимните месеци. Всеки компромис с материалите, изработката и монтажа в студа може да превърне дома в едно трудно отопляемо, но пък добре мухлясало пространство. Все повече клиенти не си позволяват да правят експерименти - избират най-доброто, което могата да си позволят. Това важи, както за ремонтираните стари блокове, така и за модерни офисни, жилищни, търговски и офис сгради. Общото между тях е, че са сред клиентите на един от големите български производители на алуминиева и PVC дограма и различни видове фасади - "Чех Пласт". Макар и базирана във град Враца, компанията може да се похвали с голям дял на експортна продукция и инвестиции за милиони евро.
              23 години по-късно
   "Чех Пласт" е създадена през ноември 2000 г. За тези години технологията се е променила значително и тогавашните профилни системи и стъклопакети са несравними с днешните като енергийна ефективност и коефициент на топлопреминаване. "Особено след поскъпването на енергоносителите, хората все повече обръщат внимание на ефекта и качеството на това, което поставят", подчертава инж. Димитър Иванов.
Ключово за развитието на "Чех Пласт" е, че тя повече от две десетилетия е сертифициран REHAU партньор - един от пионерите на PVC профили за дограми. В първите години сертификацията на българските партньори се е извършвала от австрийски техници. "От самото начало ни научиха, че трябва да бъдем безкомпромисни по отношение на технология на производство и монтаж, спазвайки фирмените технически предписания, за да предоставяме на клиентите качествена дограма", коментира инж. Иванов.
             Познати в България и не само
     Днес "Чех Пласт" и "Чех Пласт Монтажи" имат общо 92 служители. Компанията още от 2011 г. се ореинтира към търсене на клиенти зад граница и износ на продукция, най-вече в ЕС, като през годините експортния дял е достигнал 75%. През последните години процетно е намалял, но не заради по-малко търсене навън, а заради големи договори с клиенти в България. Компанията печели доверието на партньорите си със способността да реализира цялостни проекти - не само дограми, но и окачени и вентилируеми фасади и т.н. Така че "Чех Пласт" днес има зад гърба си работа във всички клонове на "Райфайзенбанк"(вече част от ОББ), както и за част от мрежите на нейните конкуренти, но също и магазини на Billa, хотели, МОЛ-ове, луксозни жилищни сгради в столицата и ред други, сред които е и Първа атомна електроцентрала "Козлодуй".
Инж. Димитър Иванов не смята, че да развиваш бизнес в Северозапада е по-трудно, отколкото другаде. Подобно на други свои колеги в района на Враца, той признава, че заради затворения за месеци път до София "сме доста откъснати от света". Това най-силно усещат монтажниците, 25-35 човека, които всяка сутрин пътуват до обектите в столицата. Сега те пътуват с час повече. "Нямяме проблем с работната ръка. От няколко години се опитвам да развия паралелка с дуално обучение в строителната гимназия и вече слава Богу тази година 11 клас идват да работят на трудов договор два дни в седмицата. 
Производственият персонал работи в нови и реновирани цехове с модерна техника. През 2016-2017 г. компанията инвестира над 3 млн. лева в ново хале и машини - собствено и европейско финансиране. Сега модернизацията продължава в хода на друг проект. "През 2024 г. ще подменим още една машина в цех PVC - кандитатствали сме по европейски проект, но и да не спечелим, пак ще си я закупим", подчертава инж. Димитър Иванов
Той е оптимист за развитието на град Враца - "Преди градът беше разкопан и не приличаше на нишо - моите бизнес партньори от чужбина се хващаха за главата. Последните години дойдоха две фирми, които построиха заводи в аутомотив сектора, много месни компании инвестираха също и построиха нови производства. Според мен нещата вървят добре!"

Източник: Money.bg