Мрежите против насекоми ( Комарници ) са практичен аксесоар към дограмата. Основната им функция е да ни защитават от досадните насекоми в топлите дни на годината. Поставени върху дограмата те внасят допълнителен уют и комфорт в жилището.Комарниците се произвеждат от алуминиеви профили оцветени в подходящия за дограмата цвят или с дървесен фладер и мрежа с тефлоново покритие, което не се влияе от атмосферните условия. Според своята функционалност те се разделят на три основни вида.

Ролетни комарници.

По своята функционалност това е най-предпочитания модел. През зимата е навит в ролката, разположена в горния край на прозореца, а при необходимост  винаги може да бъде спуснат.

Статични - Неподвижни комарници.

Това е комарника, който стои закрепен неподвижно към дограмата с помоща на райбери. При него е задължително да има достъп от външната страна, за да може да бъде почистен  и демонтиран при необходимост, например да се приберат в мазето през зимата.

Отваряеми комарници.

Отваряемите комарници са предназначени основно за балконски врати, но има и вариант за монтаж на прозорци. При тях се използват и подружинни панти за самозатваряне. Тяхното удобство е, че могат да се свалят и прибират през студените дни от годината.

На последно място, но не и по функционалност са ролетните комарниците вградени в кутиите на външните ролетни щори. Това е вариант, при който се съчетава надеждната слънцезащита и предпазването от насекоми с цялостно комбинирано решение.