Как да изберем остъкляването?

Стъклото се е наложило като материал за запълване на светлите отвори поради своята прозрачност, отлична устойчивост на атмосферните условия и замърсявания.

Остъкляването заема около 90 % от площта на прозореца и затова изборът му определя качеството на прозореца като топлопроводимост и пропускане на светлина.

Основните критерии за избор на стъклото са:

 • Предназначение на помещението - спални, дневни, офиси и др.;
 • Изложение - изток, запад, север, юг;
 • Шумонатоварване - близост до улици, гари и др.;
 • Наличие на засенчващи елементи;
 • Опасност от проникване с взлом.

При остъкляване на места с много посетители се използва едно от безопасните стъкла - закалено стъкло или триплекс.

Закаленото стъкло има 4-5 пъти по-висока якост на огъване от обикновенното. При счупване то се разпада на много малки парчета, които не могат да наранят никого.

Триплексът не се разпада при счупване. Неговото предимство е, че Ви предпазва от нежелано проникване и подобрява звукоизолацията.

Кои са конструктивните елементи на прозореца?

 • Профил каса;
 • Профил крило;
 • Крило;
 • Подвижен делител;
 • Декоративни шпроси;
 • Водобран.

 

Какво е ”кемпфер”?


Трети вариант:

Двете полета се отварят, като при отваряне в средата остава вертикален делител. Този делител се нарича неподвижен.

За какво служат отводнителните канали?

PVC профилите нямат необходимата  статична якост, като алуминиевите, затова в една от камерите се поставя метален усилващ профил с различна конфигурция (затворен профил „кутия”, „П” образен, „L” образен и модификации), но задължително трябва да са поцинковани.

Усилващия профил се захваща със самопробивни винтове към PVC профилите през 300-350 мм за белите и 200-250 мм за цветните профили.

Какво представлява стъклопакетът?

Стъклопакетът е усъвършенстван съвременен вариант на двойното остъкляване.

Неговото качество се оценява, чрез топлоизолацията, звукоизолацията и защитата от слънчева радиация, които осигурява. Стъклопакетът се състои от две или три стъкла, разделени чрез алуминиев, пластмасов или стоманен дистанционер (обикновено перфориран). Стъклата са залепени към дистанционера с бутил каучук и системата е херметизирана със специален материал - бутил каучук (хотмелт), силикон, полисулфид или полиуретен. В дистанционера се поставя сушител, който осигурява въздухът в пространството да бъде сух.

Замяната на сухия въздух с газ, най-често аргон, води до подобряване на топлоизолацията. Добре изработения стъклопакет задържа газа в продължение на 10 години колкото е експлоатационния му период. Херметизираните със силикон стъклопакети не се пълнят с газ, тъй като аргонът преминава през силикона.

Как да се предпазим от силното слънце и прегряване на помещенията?
Как да осигурим по-малка загуба на топлина през зимата?
Как да постигнем добра звукоизолация?

Звукоизолацията се подобрява ако:

 • Стъклопакетът е изработен от различни по дебелина стъкла, напр. 4+5 мм;
 • Използват се по дебели стъкла, напр. 5 и 6 мм;
 • Едното стъкло се замени с триплекс (ламинирано стъкло);
 • Увеличаване на разстоянието между стъклата.

За специални помещения - гари, аерогари и др. се използват стъкла, ламинирани със специални звукопоглъщащи смоли.

Как да защитим дома и офиса от взлом и проникване през остъкляването?

Ламинираното стъкло е безопасно и не се разпада при счупване. То представлява две стъкла, слепени със специална смола, която задържа счупените парчета в едно цяло и не позволява преминаване (както челните стъкла на автомобилите). Заменяйки обикновенното стъкло с ламинирано, Вие защитавате дома или офиса си и постигате по-добра звукоизолация.

Мухъл?!

Дървената, PVC и алуминиевата дограма със стъклопакет осигуряват много по-добра херметичност от двойното остъкляване. Ако външните стени имат по-лоша изолация от дограмата, особено при панелни жилища, влагата ще кондензира върху тях. Дограмата е част от цялостната топлоизолация на помещението. Правилното и редовно проветряване е най-вяжно за избягване на конденза по стените и появата на мухъл.

При поръчка на прозорците изберете конструкция, която позволява достъп до всяко място от рамката или стъклото, за да осигурите ефикасно почистване. Да предпочетете недостъпен неотваряем пред отваряем прозорец, за да спестите пари, може да се окаже бъдеща загуба поради по-кратък живот на прозореца в резултат на лоша поддържка.

Стъклото трябва да се мие поне веднъж годишно, за да се предотврати намаляване на прозрачността вследствие на химични реакции на повръхността.

Съществуват така наречените самомиещи се стъкла, които имат активно покритие на повръхността, с помагащо за преобразуване на замърсяванията и отмиването им по естествен път от дъжда.